П`ятниця, 17/Тра/2024, 10:46 AM
Персональний сайт Осадчий Іван Григорович
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Методичні рекомендації щодо розроблення внутрішньої системи забезпечення якості освіти!
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

4:41 PM
Що не так із шкільним вихованням?

Впродовж останнього місяця в соціальних мережах з’явилася значна кількість критичних матеріалів про шкільне виховання.  І все було б добре, але, на мою думку,  критика виявилася більше деструктивною і руйнівною, ніж продуктивною і задля поліпшення інституційного виховання, яке здійснює, точніше – міг би сьогодні ефективно здійснювати кожний заклад загальної середньої освіти. Я не брав участі в останніх обговореннях проблем шкільного виховання, оскільки вважаю, що ця проблема вимагає системного фахового обговорення, а гострими емоційними заявами щодо дійсно очевидних недоліків можна тільки зашкодити загальній справі шкільного виховання. Саме тому вирішив підготувати статтю з окресленої тематики і ось вона вже розміщена на порталі  «Освітня політика».

Чому шкільне виховання таке важливе?

По-перше, українська нація на відміну від "класичних" європейських націй, досвід яких у сфері освіти ми намагаємось використовувати, не має такої розкоші як тривалий період неперервної державності.

По-друге, за сусіда маємо країну-терориста, яка ставить під сумнів наше існування і здійснює геноцид українського народу, та з якою у нас були періоди спільної історії.

По-третє, захист/відстоювання особистості, якщо вже мова йде про «життя або смерть», насправді відбувається тільки через захист/відстоювання нації і її національної держави (за наявності).

Тому не можна покладатися тільки на соціалізацією – стихійний процес формуванні особистості, а вкрай необхідне  ефективне громадянське виховання, яке повинен здійснювати кожний заклад загальної середньої освіти.

А ще вважаю, що давно пора (насправді ми вже точно запізнилися щонайменше на 11 місяців) робити сутнісні зміни в системі освіти, адже триває війна! Освіта має стати/бути продуктивною силою і ефективною зброєю, а не просто рядком в бюджеті країни.

Пропоную керівникам закладів загальної середньої освіти, педагогам, які опікуються вихованням української шкільної молоді та всім, хто цікавиться організацією виховання, ознайомитися із статтею за посиланням http://education-ua.org/ua/articles/1422-shcho-ne-tak-iz-shkilnim-vikhovannyam або https://osadchy-pedagog.ucoz.net/load/shho_ne_tak_iz_shkilnim_vikhovannjam/1-1-0-50

 

Переглядів: 53 | Додав: ig-osadchiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів






Copyright MyCorp ©, На сайті використано фрагменти зображень фракталів з https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons; 2024
uCoz