П`ятниця, 17/Тра/2024, 11:12 AM
Персональний сайт Осадчий Іван Григорович
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Методичні рекомендації щодо розроблення внутрішньої системи забезпечення якості освіти!
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

3:15 PM
Про ухвалення педагогічною радою документів з питань якості освіти

30.08.2021 р.  на засіданні  педагогічної ради своєї рідної Ясенівської школи представив проєкти внутрішніх документів у сфері якості освіти, які було розроблено впродовж серпня.

За результатами розгляду та з урахуванням пропозицій було  ухвалено Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, Політику у сфері якості освіти, Цілі у сфері якості освіти на 2021/2022 н.р. та Програму якості освіти на 2021/2021 н.р.

Програма якості складається із 6 проєктів якості, які покликані забезпечити досягнення конкретних цілей. Закономірно, що основну увагу в цьому навчальному році буде приділено створенню та забезпеченню ефективного функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти (далі - ВСЗЯО). Насамперед це розроблення і ухвалення педагогічною радою (до 01.11.2021 р.) нормативно-технологічного забезпечення ВСЗЯО (відповідно до норм п.3  ст. 41 ЗУ «Про освіту»), забезпечення надання з 01.09.2021 р. персоніфікованих освітніх послуг, розроблених з урахуванням персональних освітніх запитів             (були отримані закладом освіти в березні-квітні цього року), розроблення і впровадження з 10.01.2022 р. системи (механізму) самооцінювання освітньої діяльності закладу освіти тощо.

Але є ще один важливий проєкт якості, який зініційований вчителями початкової школи, і який має забезпечити поліпшення освітнього середовища і освітнього процесу для викладання навчального предмета «Я досліджую світ». І назва чудова, і задум сформувати в дітей науковий спосіб/метод  дослідження/пізнання навколишнього світу заслуговує на щиру підтримку.

Починаю переглядати підручник для 4 класу, який показує схвильована колега (авторів підручника не називаю, адже головне, що він рекомендований МОН України і надійшов у заклади освіти). Які ж  об’єкти і явища будуть  досліджувати  діти, яким виповнилося 9 років, під час навчального заняття, і якими категоріями мають для цього скористатися?

Тільки перелік: «магнетизм, магнітне поле, північний і південний полюси, взаємодія полюсів,  магнітне поле Землі, компас, виготовлення компаса, атоми, електрони, атом кисню, атом водню, атом вуглецю, протон, нейтрон, електрон, молекула, молекула кисню (О2), молекула води (Н2О), молекула вуглекислого газу (СО2), густина речовини, маса об’єкта, об’єм об’єкта, густина = маса : об’єм, кг/м3, г/м3, порівняння густини речовин, агрегатні стани та особливості поведінки атомів і молекул в твердому, рідкому і газоподібному стані,  кристалічна решітка, фізичні і хімічні явища, молекулярний склад речовини, необоротні явища, зміна агрегатних станів, плавлення і замерзання, випаровування і конденсація, в’язкість речовини, ньютонівські рідини, неньютонівські рідини, сила і швидкість, викривлення простору і часу, мільярд, мільйон, ..».

Почав читати з 17-ї і зупинився на  40-й сторінці, а їх там всього 151, і там  ще «енергія», «вага» і «маса», «сонячний вітер» і «геомагнітна буря», «фотосинтез» і багато-багато іншого,  а в другій частині підручника, - ще  151 сторінка!

І з  усім цим доведеться щось робити 9-річкам разом із своєю вчителькою вже через один день! Цілком очевидно, що без спеціальної шкільної організаційно-методичної системи та підтримки колег тут точно не обійтися.

Таке відчуття, що навчальний матеріал початкової школи дуже швидко закінчився, а гімназія ще не «почалася»,  і … «треба щось робити»!

«Розвантаження» учнів і  «компетентності НУШ», вони такі!

 

 

 

Переглядів: 103 | Додав: ig-osadchiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів






Copyright MyCorp ©, На сайті використано фрагменти зображень фракталів з https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons; 2024
uCoz